Gratis Verzenden vanaf 45 €

Montilla-Moriles ligt in het centrum van de driehoek Granada-Córdoba-Sevilla.

De DO Montilla-Moriles beslaat 10.573 hectare.

montilla andalusie

Het centrale gedeelte van deze DO heet de Superior zone. Deze heeft een Albariza-bodem, die ook in het Sherrygebied voorkomt. Het klimaat is een van de droogste van heel Andalusië dankzij een 2500 zonuren per jaar en maar 600 mm regenval. De temperaturen varieren van -5 tot wel 45 Graden in de schaduw.

De druif met het grootste aandeel ( 90 % ) is de Pedro Ximenez ookwel PX genoemd. De rest zijn Tempranillo, Chenin Blanc , Verdejo, Lairen en Moscatel .

De meeste wijn wordt er middels het solerasysteem gemaakt ( net als de sherry ). Tot 1933 behoorde dit gebied dan ook bij het sherrygebied maar men is toen afgescheiden van deze D.O.

Ondertussen is men er ook al wat jaartjes bezig om biologische wijnen te fabriceren. Een voorbeeld hiervan is Bodega Robles. Deze is een van de voorlopers op het gebied van Biologische wijnen uit deze Regio. Dank de D.O is de Bodega Robles ook de enigste Biologische wijnboer in Andalusië met een D.O.