Gratis Verzenden vanaf 45 €

In de meeste restaurants, bars en zelfs bij de mensen thuis heeft snijdt men de plakjes ham naar behoefte. Echter hoe doe je dat ?.

Het snijden van de Iberico Ham is een vak op zich, er bestaan zelfs nationale wedstrijden op dit gebied.

Hoe Snij ik Spaanse Ham ?

ham_snijden_01

De delen van de Ham aangeduid in de originele benaming

ham_snijden_18

De beenderen aangeduid in de originele benaming

ham_snijden_19

Hieronder staan afbeeldingen van de messen die men gebruikt bij het snijden van de ham

ham_snijden_14

A - Ontbeen mes

B - Schoonmaak mes

C - Snij mes

D - Dit mes gebruikt men om de andere messen te scherpen

Het "commerciële" gedeelte van de ham zit in het midden tussen de caña en de punta. Dus van de Maza tot aan de Babilla.

Om de ham makkelijk te kunnen snijden maakt van gebruik van de zgn. Jamonera. Dit is een soort van stellage waarin men de ham vastklemt zodat men beide handen vrij heeft om de ham te snijden

ham_snijden_20

Zodra men de ham heeft ingespannen ziet het er als volgt uit :

ham_snijden_15

Natuurlijk dient men op te letten waar men de handen plaats ten opzichte van het mes. Men wil zich tenslotte niet in de handen snijden.

Dus altijd het de hand achter het mes en men snijd dan van de handen weg.

ham_snijden_16

ham_snijden_02


Men dient allereerst de buitenste laag (" tocino" ) weg te halen van de ham. Hoeveel ?.  Zoveel als nodig is om de ham te kunnen snijden, bedenk wel dat je zoveel mogelijk laat zitten daar dit meteen ook een beschermlaag is voor de ham. Het zorgt ervoor dat de ham niet uitdroogt.  Wat doe je met het verwijderde "tocino"? . Gooi het niet meteen weg. Als je klaar bent met de ham leg dan een stuk "tocino" op het vrijliggende deel van de ham om ook dat weer te beschermen tegen uitdroging.

De plakken dient men te snijden in zeer dunnen plakjes, We zullen het onderverdelen in kleine stappen.

Stap 1 :

Maak een kleine inkeping, laat de snede van het mes het werk doen.

ham_snijden_09


Stap 2 :

maak met het mes een lichte en langzame beweging.

ham_snijden_10


Stap 3 :

Houd het mes altijd vlak, en zorg dat de plakjes 5 centimeter lang zijn.

ham_snijden_11

In de zomer van 2009 waren we met original andalucia in Spanje. Daar hebben we voor U gefilmd hoe men dit doet. Kijk maar zelf :

 

Smakelijk Eten !!

Overigens , hebben wij in de shop de allerhoogste kwaliteit Spaanse ham in het assortiment. neem eens een kijkje

Biologische Spaanse Ham