Gratis Verzenden vanaf 55 €

bobastro malaga

Lang geleden, in het jaar 880, bouwde Omar Ben Hafsún hier een stad. Die tijd was een woelige tijd voor het emiraat in Cordoba.

De verschillende sociale groeperingen kregen onderling problemen en de toenmalige leiding in Cordoba was niet opgewassen tegen al deze onvrede die ontstond. De eerder al genoemde Omar Ben Hafsún zag zijn kans schoon en rebelleerde tegen de emir van Cordoba, die zijn handen vol had een de vele gebieden die wilde afscheiden van het emiraat. 

Omar Ben Hafsún was een afstammeling van een Visigot wiens grootvader was bekeerd tot de islam. Hij was tevens een briljant militair stateeg en werd in 888 zelfs door de emir als gouverneur van de provincie Malaga benoemd, maar na meerdere onenigheden met de emir was hij genoodzaakt samen met zijn familie en andere metgezellen te vluchten en richten hoog in de bergen de stad / burcht op genaamd bobastro.

 Vanuit deze hooggelegen burcht voerde men 50 jaar lang aanvallen uit op de gebieden van het emiraat Cordoba om zo meer terrein te winnen. Ze werden dan ook door het emiraat als terroristen gezien.... toen bestond dit ook al dus....

 Tussen al die strijd door converteerde Omar Ben Hafsún tot het Christendom en bouwde men een kerk welke geheel uit een rots werd uitgehouwen... Deze kerk is de enige in heel het zuiden van Spanje gemaakt in de Mozárabe periode en daarmee een uniek bouwwerk in Andalucia. Men denkt dat Omar Ben Hafsún tot het christendom bekeerd is om zo hulp te krijgen van de toenmalige koning Alfonso III maar die kreeg hij niet en door deze bekering verloor hij zelfs veel steun van andere steden die bij hun geloof bleven. Nadat omar stierf in 917 bleven zijn zonen doorvechten maar uiteindelijk nam Abd-al-Rahmán III in 928 de gehele stad in en vernielde deze volledig. Slechts weinig rest er nog van, maar de delen van de in rotsen uitgehouwen kerk staan nog steeds.

Het is te bezoeken, elke dag behalve Maandag van 10:00 tot 15:00 uur. Entree kost 3 euro en je kunt zelf alles beklimmen. De ingang bevind zich aan de MA4400 welke op google maps trouwens word aangeduid als de MA448.... GPS 36.902352, -4.781344 is waar de kerk staat en de ingang is GPS : 36.899687, -4.780461 Deze ingan is trouwens een houten keet waar iemand de hele tijd zit te wachten op de maximum 10 mensen die er waarschijnlijk op een dag naar toe gaan.... De site bevat naast de resten van de kerk vooral veel stenen maar toch is het de moeite waard, vooral om de plek waar het is. De uitzichten zijn adembenemend en daar rondlopende kan men enkel denken wat een afgelegen plek ze toen hebben uitgezocht met de toen ook al mooie uitzichten.