Gratis Verzenden vanaf 50 €

Op het eind van de eerste eeuw voor Christus, ontwikkelde Rome zich van een groep stammen tot een republiek die behoorlijke uitbreidingsdriften had en de gehele mediterranee veroverde.

De kracht van Rome was niet alleen militair maar ook hun capaciteit om lokale besturen op te zetten en zo controle te houden over hun veroverde gebieden. Zo ook kwamen de Romeinen in Andalusie, het koste hun wel moeite want niemand minder dan de grote Hannibal moesten ze verslaan om het huidige Spanje en Portugal in handen te krijgen. Dit gebeurde in 206 in het huidige Alcala del Rio.

Romeinen_ronda_01

Na de Punische oorlogen creëerde Rome de provincies op het Iberische eiland. Het zuiden waar ongeveer nu Andalusië ligt werd Betica genoemd. De regio rondom Ronda behoorde vanaf het begin al bij Betica. Hier werd de Romeinse overheersing makkelijk geaccepteerd, waarschijnlijk door de ervaring met eerdere overheersingen door diverse andere volkeren. Hoe dan ook zorgde het romeinse systeem van lokale mensen op belangrijke posities plaatsen en lokale gebruiken toe te staan voor een makkelijk acceptatie van de Romeinse overheersing die dan ook enkele eeuwen duurde.

 

Ofschoon het gebied rondom Ronda geen enkele connectie had met een grote belangrijke Romeinse weg waren er wel kleinere wegen die de Guadiaro vallei in gingen richting de Guadalquivir rivier ( sevilla ) waardoor het gebied rond Ronda een strategisch belangrijk gebied werd.

 

Er zijn 6 steden bekend rondom het huidige Ronda. Hiervan is Acinipo de stad waar het meeste van is overgebleven. Ook waren er vele villa's in de regio die meestal zich met landbouw bezig hielden.

Romeinen_ronda_02

Men noemt Acinipo ook wel Ronda la vieja oftwel oud Ronda. Echter Oud Ronda was een aparte nederzetting die niets te maken heeft met de oude Moorse nederzetting genaamd Arunda op de plek van het huidige Ronda in Andalusië. De overblijfselen van Acinipo bevinden zich op een 14 km ten Noorden van het Huidige Ronda.

oud ronda