Gratis Verzenden vanaf 55 €

Donderdag, 6 oktober

De laatste stad op ons reisplan is Córdoba.

cordoba01

Om 09.00u zijn we al geïnstalleerd op de camping El Brillante. De bus brengt ons tot in het Centrum. Van hier stappen we naar de oude stad. Via de Puerto de Almodóvar en door de Joods wijk komen we aan bij de Mezquita.

cordoba02

La Mezquita is de grootste moskee ter wereld, op die van Mekka na. Oorspronkelijk was het een tempel gewijd aan de god Janus. De Wisigoten verwoestten de tempel en bouwden er een kerk. De Moren namen de kerk over en Abd ar-Rahman I liet er een moskee bouwen. De moskee is 1753m lang, 135m breed en omringd door een 20m hoge, met tin versterkte, muur. De vier buitenmuren zijn alle verschillend in stijl en bouw. Het dak wordt gedragen door een woud van 850 zuilen van graniet, jaspis en marmer. Midden in de grote moskee liet Keizer Karel V een christelijke kathedraal bouwen.

cordoba03

cordoba04

Door de bronzen Puerto del Perdón, de poort der vergiffenis, kom je in de Patio de los Naranjos, het hof van de sinaasappelbomen en rituele wassingen. De voornaamste bezienswaardigheden zijn de Moorse Mihrab (een gebedsnis waar een vergulde kopie van de koran lag) en de Capilla de Villaviciosa (een Christelijke kapel).

cordoba05

Na een uitgebreid bezoek aan de Mezquita hebben we nood aan een ontspannende pauze om al de overweldigende indrukken te verwerken.

Eerst een hapje en een drankje op een terrasje.

Dan kuieren we door de joodse wijk, La Juderia, met zijn smalle klinkerstraatjes, witte huizen, smeedijzeren hekken vol bloemen, gezellige patio's, pleintjes en fonteinen. We lopen even binnen in wat rest van La Sinagoga en in een typisch Andalusisch huis dat ingericht is als museum.

cordoba06

Dan stappen we naar de andere kant van de stad, naar Palacio de Viana.

Voor 6 euro krijg je een rondleiding met gids in het hele paleis en mag je rondhangen in de 14 patio's die bij het Palacio horen. Het paleis bevat waardevolle kunstwerken, tapijten, schilderijen, keramiek, boeken... Jammer, behalve in de patio's, mag je geen foto's nemen.

cordoba07

Op onze terugweg komen we voorbij de Baños Arabes d.i. een Arabisch badhuis met alle badfaciliteiten waar je je kan laten verwennen met aromatherapie en massage. Maar het is ook een restaurant en een Teteria waar je op typisch Andalusische wijze thee kan drinken met Moorse pastij terwijl je naar een buikdanseres kijkt. Wij hebben het gehouden bij nieuwsgierig rondkijken. Het is al laat en bovendien is het té duur en moet je gereserveerd hebben.

cordoba08

cordoba09

We rusten uit in een lokaal cafeetje. Wat Córdoba nog meer te bieden heeft, zal moeten wachten tot morgen.

dag 35 - Overnachting: Camping El Brillante: Córdoba

Vrijdag, 7 oktober

We nemen terug de bus naar de stad

Om te beginnen bezoeken we het Alcázar de los Reyes Cristianos.

reyes01

Het Alcázar is een 14e eeuwse vesting van de katholieke koningen met prachtige tuinen, vijvers en fonteinen waar je heerlijk kan rondwandelen.

reyes02

In een kleine, gezellige tapas-bar houden we middagpauze. De montille en de tapas zijn heerlijk en betaalbaar. Dan lopen we terug naar de rivier, de Guadalquivir. Hier staat een groot, oud, houten waterrad en heb je een uitzicht op de Romeinse brug met 14 bogen. We steken de brug over en komen zo bij de Torre de la Calahorra, waar het museum van de drie culturen is gehuisvest. La Calahorre is de moeite van een bezoek echt waard!

Als afsluiter van onze citytrip kuieren we rond in La Juderia en wandelen naar "Calleja y Plaza de los Flores". Vanuit dit doodlopend steegje, met huisjes vol bloemen, heb je een enig uitzicht op de toren van de Mezquita.

torre01

Dat was het dan. Córdoba sluit de rij. Morgen beginnen we langzaam aan de terugreis naar de heimat.

Het wordt geen race. We willen ook van onze terugreis genieten en rustplaatsen en stops inlassen.

torre02

dag 36 - Overnachting: Camping El Brillante: Córdoba

Zaterdag, 8 oktober

Onder bewolkte hemel vatten we de terugreis aan.

Met de N IV (A4/E5) zetten we koers naar Montaro - Andujar - La Carolina - Valdepeñas.

Van Valdepeñas rijden we verder via Albacete richting Requena.

In Casas Ibenéz overnachten we op een pleintje in een zijstraat van het dorp.

 

dag 37 - 429 km afgelegd Overnachting: op pleintje - Casas Ibená