Gratis Verzenden vanaf 55 €

In het voorjaar van 2015 is het aloude Camino del Rey na een volledige opknapbeurt open gegaan voor het publiek.

bron foto http://www.caminitodelrey.info/en/

Dit betekent dat nu iedereen dit pad kan gaan bezoeken. ( uitgezonderd mensen die slecht ter been zijn ).

 

Het pad is van 2 zijden te bezoeken.

Zijde 1 is vanuit Alora

Zijde 2 is vanuit Ardales

 

Echter in het najaar sluit men 1 entree en kan men het pad enkel bezoeken vanaf de ingang bij Ardales. Het beste is dus gewoon Ardales te volgen via de A-357 vanuit Malaga ( met de auto ) en bij Ardales verder de bordjes te volgen.

Het pad is echter een eenrichtingspad.... dat wil zeggen dat men niet in een rondje loopt.... Ondertussen rijden er bussen tussen deze beide plekken en voor niet al teveel geld kan men met de bus terug naar het beginpunt gaan. Een tijdstabel van deze bussen vind men hier wel in het Spaans maar wat van belang is dat hora de salida ,tijd van vertrek is. De tijden hebben geen vertaling nodig. Kaartje kost aan de bus 1,50 euro.

 

Maar het pad is niet altijd open.... bij slecht weer gaat het pad dicht, ook al heeft men een kaartje gereserveerd..... altijd beter eerst even controleren via de officiele website , ofschoon daar men weer zegt dat de weersomstandigheden moeilijk zijn te voorspellen..... Kortom, U merkt het wel aan de ingang....

De wind kan op de hoogste plekken wel tot 100 km/h bereiken en naast hevige regen is dat afgelopen jaar de meest voorkomende reden geweest om te sluiten daar lopen zere moeilijk gaat maar hierdoor ook rotsen naar beneden kunnen vallen. Ofschoon iedereen wel een helm op krijgt is het best dat men dan het pad sluit. In de hoogzomer in Andalusië is het grootste probleem de zon, dus goed insmeren en dus extra drinken mee.

Het beste is dus goed voorbereid te komen, dat wil zeggen met een stel goede schoenen, genoeg te drinken en iets kleins te eten zoals reep chocolade of fruit, onderweg zijn op het pad geen plekken om te eten maar men word verzocht om van te voren goed te eten aangezien het totaal af te leggen traject 7,7 kilometer lang is ( waarvan 2.9 kilometer langs de rotsen ) en daarnaast ook geen toilet aanwezig is.... Mensen die slecht ter been zijn kunnen beste wegblijven daar het pad niet geschikt is voor hun.

 

 

 

Ook kan men met de trein gaan , de trein stopt in El Chorro en vandaar moet men 2.1 kilometer lopen voor men bij de entree ten zuiden komt ( gesloten in de winter tijd.. ), Vandaar kan men dus in wintertijd met de bus naar de Noordentree gaan om vandaar weer te lopen over het pad naar El Chorro. Meer info over de treinen bij RENFE ( Spaanse trein ) >> http://www.renfe.com/EN/viajeros/index.html

Het is echter niets voor mensen die bang zijn vanaf een plintenladdertje.... er zijn behoorlijke diepe afgronden en vooral de brug is natuurlijk niets voor mensen met hoogtevrees. Natuurlijk is het beste het pad zelf te ervaren maar voor degene die eerst even thuis wil zien of het voor hun is heeft google het pad al gelopen en op streetview geplaatst. Kijk zelf maar >>

 

In een eerder door ons geschreven artikel over camino del rey word er meer verteld over de historie van dit ooit gevaarlijkste pad ter wereld.

Trouwens kan men tickets reserveren via de officiele website https://reservas.caminitodelrey.info/?l=en Omdat het eerste jaar de entree gratis is zijn de tickets tot aan december natuurlijk al weg. Zodra januari word vrijgegeven dient men er supersnel bij te zijn. Volgens de planning zal er entree geheven worden op het pad ergens in het voorjaar ( April / Mei ) 2016 en momenteel zegt men dat het dan 6 euro per persoon gaat kosten. Geen geld voor deze super mooie route

Er bestaan overigens de nodige regels ter voorkoming van ongelukken :

 

Geen foto’s / video’s maken met een een tripod, los uit de hand mag wel. Het pad is op plekken maar 1,50 meter breed.

Absoluut niet leunen over de reling aangezien de hoogste plekken tot wel 100 meter hoog zijn

Verboden om kinderen op de nek te vervoeren.... reden staat al in vorige zin....

Geen afval weggooien daar het natuurgebied is

Absoluut verboden te roken

Geen huisdieren

Rugzakken of andere grotere voorwerpen mogen niet mee

 

Omdat het nog allemaal nieuw is , is er continue veranderingen aan vooral de toegangswegen. Er wordt hard gewerkt een verbetering van de infrastructuur.