Gratis Verzenden vanaf 55 €

El Caminito del Rey is een pad ingebouwd tegen de wanden van de prachtige kloof in El Chorro Gaitanes.

Deze bevindt zich tussen Alora en Ardales in de Provincie Malaga.

Het is een pad met een lengte van 3 km met een breedte van slechts 1 m tot wel 100 m boven de rivier tegen bijna verticale wanden.

weg van de koning

 

Vandaag de dag is het zwaar onderkomen, bijna het hele pad heeft geen reling meer en vele segmenten die zijn ingestort, waardoor alleen de ondersteunende balk achterblijft.

Het prachtige gebied waar dit pad zich bevindt en de slechte staat heeft dank internet een zeer grote bekendheid gekregen en een grote aantrekkingskracht op avonturiers en waaghalzen....

wandelpad van de koning


In 1901 begon het bedrijf dat eigenaar was van de waterkrachtcentrale die zich al bevond in de kloof ,een pad te maken om zo het transport van onderdelen en werknemers van en naar de centrale te vergemakkelijken. In 1905 was men eindelijk klaar. De weg begon in de buurt van het in de buurt aanwezige station.
Wie heeft dit pad gemaakt en waarom ?

In 1921 was koning Alfonso XIII aanwezig bij de inhuldiging van de dam Conde del Guadalhorce. Om daar te komen heeft hij gelopen over dat bestaande pad. Vanaf toen heeft het pad de naam "Caminito del Rey" gekregen ( weggetje van de koning).

Het verstrijken van de tijd en verwaarlozing van het onderhoud heeft zijn tol geeist op de Caminito: in de jaren '90 was het pad in een zeer slechte staat, met talrijke delen verdwenen of delen die werden gesloopt om te voorkomen dat ze zouden afvallen. De gevaarlijkheid was een van de factoren die bijdroegen tot haar roem, veel wandelaars op weg naar El Chorro zijn gemotiveerd om te lopen langs de Caminito. Dit leidde tot veel ongelukken (enkele met een fatale) door de jaren heen en zo ontstond de zwarte legende van het pad.

Nadat in 1999 en 2000 twee afzonderlijke ongevallen met een tot dodelijke afloop van vier wandelaars besloot de Andalusische regering om de ingangen van dit pad te slopen. Deze maatregel stopte de wandelaars niet, die nog steeds manieren vinden om toegang te krijgen tot dit pad. De regering heeft ook besloten een boete van € 6.000 uit te delen voor het betreden van deze levensgevaarlijke weg.

De Provinciale Raad van Malaga heeft in samenwerking met de Junta de Andalucía het pad opgenomen in hun begroting voor een herstelplan. In januari 2009 werd de begroting wordt geraamd op 18 miljoen. In 2014 is men in Maart begonnen met de restauratie van dit pad en de planning is dat het in februari 2015 zal openen voor publiek

In voorjaar van 2015 is eindelijk het pad weer geopend en het publiek kan er terecht. Machtig mooi zicht maar voor mensen met hoogtevrees .......

camino