Mojama 210 gram
Beschrijving
U koopt een vacuum verpakt stuk van 210 gram !!. Het is een ambachtelijk product en met de hand gestukkerd
De Arabieren conserveerden tonijn al op deze manier en het resultaat noemden ze musama.
Tegenwoordig heet deze specialiteit mojama en wordt deze vooral aan de Andalusische kust in de omgeving van Huelva, Cádiz en Almeria en ook in Murcia en Valencia vervaardigd. "In principe kan mojama van elke soort tonijn gemaakt worden", zegt men. Ook de kleinere bonito is er geschikt voor en zelfs de makreel.
Maar de beste en grootste filets geeft de yellowfin en rode tonijn. Bovendien moet je voor mojama uiteraard het juiste klimaat hebben, zodat de filets door en door droog worden."
Men maakt mojama van de lende stukken van de tonijn die twee dagen onder zout hebben gelegen. Daarna wordt het zout weg gewassen waarna de tonijn in de zon en de zeewind voor 15 tot 20 dagen te drogen wordt gelegd.
Voedingswaarde per 100 gram :
Energie : 180 Kcal / 763 kJ
Proteïnen : 44,9 gram
Koolhydraten : 0,5 gram
waarvan suikers : 0,5 gram
Vetten 0,5 gram
waarvan verzadigde vetten : 0,5 gram
Zout : 5,5 gram